Sydens hovedstad


Gran Canaria

Sydens hovedstad ala Google maps.

Sydens hovedstad ala Google maps.

 

I Syden har de en hjerteformet øy. Og hver onsdag kan du få spise fårikål på en av de mange restaurantene i Puerto Rico. I alle fall i høstsesongen.

Undertegnede som nesten ikke har vært i Syden tidligere hadde blandede forventninger til dette noe ukjente fenomenet. Innseilingen til Sydens hovedstad aka Gran Canaria er preget av de enorme, hvite hotell-kompleksene som tårner seg lagvis oppover den vulkanske åssiden langs kysten av Mogan-distriktet. Jo flere fancy ord i navnet, jo bedre. Gloria Palace Royal.

På brygga i Arguineguin, tilholdsstedet til den norske klubben, den norske sjømannskirken og det norske legesenteret, sto to ivrige, norske pensjonister og ventet på oss med medbragt lunsj. Sissel og Bobby hadde allerede rukket å innlosjere seg på Balito Beach og plasket i bassenget, før Spinnvill seilte inn. For å toppe inntrykket satte vi avgårde til kjøpesenteret i Puerto Rico. Enhver intetanende kan få granatsjokk av mindre. Senteret så nok sine første og beste dager i kambrosilurtiden av charter-turismens tidsalder, men holder fortsatt stand og melker turistene for alt det er verdt. Navnet, «Shopping Center», henger som en neonrød glorie over inngangsplatået til det som minner mer om en to-etasjes handlegate. Ikke overraskende finner du her alt fra speedo-badebukser laget av det brasilianske flagget, ecco-sandaler, Disney-prinsesse-effekter og hårbøyler med følehorn til mobiltelefoner, parfyme og strand-effekter du ikke visste du trengte. Helt klart stedet for å gjøre kupp om du er en jævel på pruting. Hele andre etasje huser alle verdenshjørners kjøkken i buffet-form med Kina, Mexico og Pizza som klare favoritter. Menyene står som regel først på norsk, etterfulgt av svensk, dansk, engelsk og til slutt spansk. Charterfeber. Servicen skal man derimot ikke sette noen finger på. «Happy birthday»-karaoke-style. Ivrige servitriser som gjerne vil ha bilde av seg selv sammen med bursdagsbarnet. Banana split. Irish coffee. Begge på huset. Upåklagelig. Skulle kvelden fortsatt være ung, kan du slite ut mokkasinene på Lasse Johansens dansebar rett nedi gata under Trønderfestivalen i mars til blant annet Rompa til Bjarne Brøndbo. Det blir ikke fæst uten skinnvæst.

 

Som den eks-drosje-sjåføren han er, tok Bobby oss med på rundtur. Fire store haner og en mindre høne i en bil. En etterlengtet morgenkaffe i den koselige fjell-landsbyen San Bartolome senere, var Gran Canarias høyeste punkt neste stopp. Midt i en antenne-park av et forsvarsverk var det ikke den mest krevende turen å nå Pico de las Nieves. Roque Noble var derimot verdt turen opp. Kampestein. På platå. Etter langt og lengre enn langt var det tid for lunsj på en lokal restaurant. Fiskesuppe er ikke fiskesuppe overalt i verden. Utpå landsbygda på Gran Canaria er det buljong med fiskesmak. Servert i assorterte kaffekrus. Men det skulle ikke stå på servicen. Servitrisen skjønte i sitt stille sinn at tre haner og en høne ikke ble mette av dette og hadde tredoblet bestillingen til Bobby uoppfordret.

Vi har nok lengre sammenhengende fartstid på Anfi del Mar med våre 17 dager enn de fleste turistene på Bjørn Lyng sitt enorme time-share hotell med samme navn. I løpet av denne tiden fikk vi gjort en hel del nødvendigheter før Atlanterhavskryssingen: skiftet rorlagre (hadde båten på land i 6 timer), montert babystag og lensetakler, testet og gjort klart for bruk av stormseil, installert kartplotter (for andre gang), pusset stål, fikset lanternene, montert AIS/VHF og iridium antenner i targabøylen, spylt og vasket båten under, undersøkt lekkasje i ankerbrønnen, handlet båt-ting, handlet inn en hel haug med nyttige ting på IKEA og monterte og rigga disse nyttige IKEA-tingene rundt omkring i båten. Kveldene nøt vi duppende om bord i Spinnvill lyttende til tonene fra dansbåt-schlägerne Sexbomb, Only You, Leave your hat on, Brown eyed girl, Walk of life, Burning down the house og Blue hawaii, alle fra det omfangsrike repertoaret til Tom Jones-Elvis-imitatoren på land. Eller nøt deilig middager på balkongen på Balito Beach til lyden og synet av sjørøverskipet som seilte forbi med sine velkjente rave-rytmer.

 

Og tror du ikke vi rakk å bruke fire dager på å krangle med Fedex om levering av seilene våre fra HongKong? Skippern måtte heve stemmen mer enn en gang og måtte til og med snakke med sjefen til sjefen. Før de innrømte sine feil og mangler og tilbakebetalte oss i alle fall deler av momsbeløpet. Styr unna.

Trenger du båt-stæsj har vi to brennhete anbefalinger:

  1. Seilas i marinaen i Puerto Rico. Butikken er drevet av det svært så tillitsfulle og alt-mulig-fiksende paret Enrique og May Ly. Servicen er på topp med bestilling av alskens duppedingser du skulle trenge samt gode råd i fleng. For disse to har vært ute en sensommerdag om bord i mang en langtur og fastboende seilbåt før.
  2. Nautica El Gallego i det norske kvartalet i Arguineguin (samme gate som det norske legesenteret og den norske klubben). Forretningen har vennlige priser med litt begrenset utvalg, og fikk i alle fall et par-tre besøk av oss.

Trenger du indisk mat etter du har kjøpt båt-stæsj eller skiftet rorlager har vi denne hotte anbefalingen:

  1. Tandoori Palace like ved havna i Puerto Rico. Skulle du være usikker har de meny på norsk.

Innimellom jobbingen fikk vi oss en tur til Mogan og markedet der som kunne by på det meste. Den koselige fiskelandsbyen rager høyest på topp over våre favorittsteder på Gran Canaria. Hvitkalkede hus med fargede vindus- og dørkarmer omkranset av slyngblomster fronter havnen med dens mange langturseilbåter. En snartur til Las Palmas rakk vi også. Kunne fint vært foruten. Man kan alltids vandre rundt i gamlebyen som visstnok står på UNESCOs liste. Bare man ikke er sulten eller tørst, for det er langt mellom vannhull og spiskammers i denne bydelen. Våre båtærend fikk vi imidlertid gjort i de utallige båtforretninger og nyttige butikker langs havna.

Som Drillo og alle de andre kjendisene er vi solgt når det gjelder Anfi. Bortsett fra at vi ikke er kjendiser. Og ikke bor på selve Anfi. Stranden deres er antagelig importert fra Bahamas, men det er ikke skilpaddene i bukta. Den utsøkte delikatessen rundt Spinnvill er virkelig gourmet-mat for mums. Sjøgrass. Etter et nydelig herremåltid i Mogan sammen med Snorres kollega Gunnstein med familie, seilte Spinnvill i tidlige morgentimer ut på ny tokt mot ukjente kanariøyer.