Sardinenes rike 8


Sardinia

 

Drøye to uker har vi vært i småfiskens rike, Sardinia. Faktisk har sardinene fått sitt navn fra akkurat denne italienske klippe-øya. Vårt første møte med øya var byen Arbatax, et gudsforlatt sted som hadde en pulsåre å leve av, endestasjon for et utrolig søtt lite tog som kjørte innover på Sardinia. Litt feil, de hadde også røde klipper med hull i. Men de hadde ikke respekt for seg selv. De manglet et vaskeekte italiensk gelateria.

Fikk også tid til litt sjømannstrening, med trossekasting og øving på å legge til kai. Både skipper’n og første offiseren la styrbord til et utall ganger 🙂

 

Her overvar vi to svært vindfulle netter med Monsieur Mistral. Man tuller ikke med Mistral-vinden som blåser fra Alpene gjennom Rhône-dalen, koster over kysten rundt Marseille og kaster seg over Costa Azzura til Sardinia.

På den første seilasen oppover Sardinias østkyst stoppet vi på en postkort-strand med stupbratte klipper fotfølgende av et kritthvitt strandteppe med sjøgrønne, krystallklare bølger skyllende opp på land. Paradis. Snorre prøvde snorkleutstyret, men skuffende nok er det svært lite liv i sjøen her som andre steder i Middelhavet. Merkelig nok er fiskerne her ikke arbeidsledige. I byen Cala Gonone lå vi igjen til ankers. Skipper’n satt ankervakt den natta da vinden bestemte seg for å ta i litt og gi oss 18-20 m/s. Liten storm!!

Olbia derimot hadde stor respekt for seg selv. Det bugnet av deilige gelateria med alskens nydelige smaker. Min favoritt mojito er alltid en vinner. Her mønstret to spente landkrabbene på, mamma og pappa, som byssepike og dekksgutt. Olbia hadde rykte på seg for å være en lite pen industriby med mye fergetrafikk. Vi var uenige. Olbia var utrolig koselig med en pen og fasjonabel handlegate krydret med restauranter for enhver smak og velstelt kai- og havneanlegg med en pen park på innsiden. Anbefales. Det er her Smeralda-kysten starter. Kysten for de rikeste rike med en kvadratmeterspris på opp i 300 000 € for en leilighet. Slå den. Luksus-yachtene lå linet opp i de skjønne buktene, den ene større og mer skinnende enn den andre. Vi observerte at heli-dekk er ut og palmer er inn på dekk. I tillegg til heldekkende blått neonlys om kvelden. Porto Cervo er selve hjertet av Smeralda-kysten en perfekt liten bukt med digre, flotte, velstelte eiendommer. Paparazzi-faktoren var høy om bord.

Baugen pekte mot øygruppen La Maddalena på nordkysten av Sardinia. Spinnvill fikk virkelig visst sine krefter og seilte i 8,8 knop på det meste. Jubel i cockpit. Hun kruset gjennom sjøen og kappseilte med en sikkert 200 fots norskeid, men Cayman Island-registrert liten «jolle». Seier for henne, moro for oss. Herlige bukter med turkist vann man lengter etter å stupe uti, et meget imponerende geologisk museum utenfor allfarvei, kritthvite strender i nasjonalparken på de nordligste øyene og en utrolig koselig by, Citta de la Maddalena. Perfekt. Et par-tre hundre dagturister fra Palau må man imidlertid tåle. Vi nøt flotte solnedganger, deilige middager fra byssa og god drikke fra de sardinske vinmarker.

Siste stopp for landkrabbene var Castelsardo. En sjarmerende klassisk italiensk by. Smale gater ikledd jordfargede murhus snodde seg i en labyrint til festningen på toppen. I 30 grader og tordenvær tok vi turen til fots opp til festningen. Upåklagelig utsikt og deilig erke-italiensk lunsj i sidegatene ventet oss. Etter en flott uke på seilbåt mønstret dekksgutten og byssepiken av her. De Spinnville lå noen dager i havn og gjorde forefallende arbeid før neste eventyr-etappe.

 


8 tanker om “Sardinenes rike

 • Trine Myrvold Haindl

  Hei! Jeg jobber for SOS-barnebyers fadderskapskontor i Wien og gleder meg til å følge dere på denne spennende reisen! Kom hjem etter 10 dager på Sardinia sammen med familien i går – synd jeg ikke oppdaget dere blant de «noe større» yachtene i Porto Cervo, da skulle jeg sagt «hei»! God tur videre!
  Hilsen Trine

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Hei! Så moro at du følger oss og morsomt at vi var så nære hverandre på sardinia:) Veldig flott på Sardinia, følte oss ikke helt hjemme i Porto cervo blant de store gutta, men moro å se. Lykke til med SOS-barnebyers arbeid i Wien. Hilsen Snorre og Ingunn

 • Sissel Føreland

  Her var det mange flotte bilder av kjente ansikter og spennende steder. Ingunn du er kjempego forteller.

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Hei hei Sissel 🙂

   Takk for det 🙂 Veldig gøy å skrive litt når vi har tid! Var topp med besøk, og vi var på noen helt vidunderlige steder! Asurblått hav, og fantstiske strender 🙂

   Nå gleder vi oss til å få besøk av dere om bare et par dager!

   God tur ned, klem fra oss

 • Øystein Huse

  Hei til Dere på Spinnvill.!
  Har akkurat oppdaget bloggen deres etter et oppslag i Seilas. Artig å lese om opplevelsene deres så langt, og vi det gleder oss til fortsettelsen. For oss er det særlig interessant å følge dere siden vi planlegger avreise fra Korfu i vår seilbåt om knapt to år. Vi kjøpte båt i fjor, og holder nå på å spare til langtur (to år).Har lest mange bøker fra langturseilere, men synes det kan være vanskelig å vurdere hva slags utstyr som er nødvendig for en slik tur. Vi vil gjerne ha tips fra dere på nødvendig langturutstyr og løsninger dere har valgt eller savner. Så vidt jeg kan se har dere ikke vindstyring, men bruker autopilot endel. Er dere fornøyd med denne løsningen? Hva slags opplegg har dere for lading av batterier? Hva slags seilgarderobe har dere?
  mvh Øystein

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Hei øysten!

   Så artig at du/dere har funnet bloggen vår 🙂 Høres topp ut med langtur om et par år! Når det gjelder utstyr, så har vi 3x140watt solceller som vi har montert på en bøyle jeg fikk laget til båten i athen. Det i kombo med en forbruksbank på 300 Ah funker greit, men jeg tenker å sette inn ett batteri til så vi får 400 ah. Ellers har vi nå kun en stor og en genua, men det ligger en litt større genua + stormfokk og stor å venter på oss på kanarieøyene. Brukt leesails i hongkong, er svært fornøyd med serrvice, blir spennende å se seilene. Så har vi en vanrenser jeg kan anbefale på det sterkeste! En Seagull, laget i canada. Koster litt, men vannet fra tankene smaker som norsk springvann – og det er helt topp! Skal være bedre enn UV filter for å drepe div ulumskheter.
   Holder på å montere en AIS sender og mottaker, det er et must med hvertfall mottaker syns jeg. Har vært veldig fornøyd med autopiloten, den funker som bare det også i dårlig vær ( prøvd den i 4-5 m bølger så langt, og det gikk fint.)
   Appropo vær, så har det vært veldig mye av det her i middelhavet. Lurt å sette av god tid til å komme seg ut herfra, for det blåser kattunger rett som det er….

   Skal ettehvert få laget en side hvor jwg setter opp alt av utstyr vi har ombord.

   Hilsen Snorre og Ingunn

 • Ann Margaret Bjørnbeth

  Hei på dere. Hjemme igjen fra sommerens langtur, hadde jeg endelig ro og bredbånd til å sette meg ned å lese og følge dere. Dere har virkelig fått prøvd dere på mange vis ser jeg, og Middelhavet er nok et friskt treningsområde. Flott at dere trener så dere blir trygge på de situasjonene dere vil møte. Trivelig å lese og mange fine bilder. Klem fra oss begge. Maggen og Helge.

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Hei Maggen og Helge! Tskk for hyggelig melding 🙂 Vi har helt klart fått trent oss litt på vær ja, og det er jo som du sier egenetlig ganske så bra 🙂 men det er jaggu slitsomt i lengden også! Nå gleder vi oss til litt mer late dager og pasatvind inn aktenfortvers 😉 Håper dere har hatt en flott sommer der hjemme, og at seilsesongen varer å rekker utover høsten 🙂 klem fra oss!

Det er stengt for kommentarer.