Historien om båtkjøp i Middelhavet, Del 2 – Valg av båttype 1


 

(Vi har litt problemer med å legge inn bilder på hjemmesiden fortiden, men det vil komme flere så snart vi har ordnet problemet 😉 )

Hvordan velger man hvilken båt som passer akkurat DEG/DERE best? Det er jaggu ikke bare, bare. Som jeg nevnte i første del av denne miniserien om båtkjøp i Middelhavet, så rakk vi å se 11 ulike båter på en uke i Kroatia. Sommeren 2013 var vi 3 uker på seiltur i Kroatia, og da så vi sikkert 5-6 båter til. Det vil si at vi totalt sett hadde sett på et sted mellom 15-20 ulike båter etter sommeren 2013! Jeg kjente da at det begynte å bli vrient å holde båtmodellene fra hverandre, og det føltes liksom aldri som man kikket på BÅTEN (som i den båten man skulle på tur med), men bare nok en båt. Etter sommeren så jeg nok en gang faren for å havne i en slags ond sirkel (som nevnt i del 1, hvor det er lett å bare sitte på Yatchworld å drømme), hvor man titter og titter uten å klart nok definere hva man titter etter. Jeg tror likevel dette var en god måte å starte prosessen på av flere grunner:

  1. Vi fikk veldig verdifull erfaring med å titte på båter for å se etter feil,
  2. Vi snakket med mange ulike meglere, og så at noen virket useriøse, noen løy og noen var veldig proffe. Meglerne ga oss også veldig mye informasjon om hvordan man kjøpte båt i Kroatia og hvordan man eksporterte den fra Kroatia. Dette gjorde at vi følte oss ganske sikre på denne prosedyren etterhvert, og ble ganske så bestemte på å kjøpe båt i dette landet.
  3. Vår erfaring med ulike båttyper/modeller økte betraktelig, og utgjorde etterhvert en god referanse-database.
  4. Man lærte seg «å se på båt». Etter å ha sett på ca 20 båter hadde jeg fått laget meg check-lister over ting som måtte sjekkes, sett gode og dårlig løsninger, sett typiske feil og mangler ++

Ingunn og jeg snakket sammen om dette og fant at det var på tide å ta steget videre ved å begrense søket, og på den måten komme nærmere selve kjøpet. Det store spørsmålet ble nå selvfølgelig – hvordan får man begrenset søket!?!? En gang våren 2013 snakket jeg med onkel Paul om seiltur. Han nevnte at han jobbet sammen med en kar ute i Nordsjøen, og denne fyren holdt på med noen charterbåter der nede. Paul er en hjelpsom fyr, og det tok ikke lang tid før jeg hadde kontaktinfoen til Tom Harald Johansen som er skipper i seilingihellas.no. Jeg ringte han, og han viste seg å være en veldig

Jeanneau Sun Odyssey DS 43 2003

Jeanneau Sun Odyssey DS 43 2003

hyggelig fyr med masse god info om kjøp av båt i middelhavet, og hva man måtte/ikke måtte gjøre. Han nevnte også at hvis han skulle dra på jordomseiling, så var det kun en båt han kunne tenke seg å dra med – en Jeanneau Sun Odyssey 43DS (SO DS43) fra 2001-2003. Våren 2013 så vi bare fort på det, og fant ut at båten var både for dyr, og for liten for 4 stk. Da problemene med å begrense søket dukket opp høsten 2013, kom jeg plutselig på dette båttipset. Problemet var bare at vi ikke hadde vært og sett på noen  SO DS43, så vi viste ikke helt hva det var. Det var ikke planlagt noen tur ned til Middelhavet på en stund, så hvordan skulle man få sett på denne båten? Jeg gjorde et raskt Finn.no-søk, og tror du jaggu ikke det dukket opp en SO DS43 2001 modell til salgs ute på Hurumlandet! Kan man ha mer flaks? Vi slo på trommene, og modern og fadern ble gjerne med på en befaring 🙂 Eieren av båten ville veldig gjerne vise frem, og vi møtte han en regntung augustdag 2013. Må vel kanskje innrømme at vi glemte å nevne for han at prisen på båten var godt over vårt budsjett, og at vi mest trolig kom til å kjøpe båt i Kroatia, men sånn er det. Hadde han gått ned nok i pris, ville vi nok kjøpt den. FOR EN BÅT! Fra vi så den i marinaen første gang, begynte det å dunke litt fortere i kassa. Når vi gikk ned leideren var vi solgt 🙂 Nå kunne vi virkelig se nytten av å ha sett på så mange ulike båttyper før denne, for det var ikke tvil i våre hjerter – ingen av de andre kunne måle seg med denne skuta! Vi brukte sikkert 2 timer på å saumfare alle stuingsrom, pantry løsninger, motor, dekk ++ Og det er vel ikke til å legge skjul på at vi ikke ville gå derfra noen av oss

vi var forelsket! 

Etter dette første møte skjedde det to ting:

  1. Vi gjorde en grundig sjekk av om båten var egnet for langtur, les møkkavær.
  2. Alle søk gikk kun på SO DS 43 fra 2001 – 2003.

Det viste seg fort at båttypen mang en gang tidligere hadde blitt brukt til langtur, vært gjennom flere orkaner uten «problemer», og vist seg svært sjødyktig. Altså var det en båt egnet til våre behov. De kommende ukene ble veldig intense, med daglige søk etter SO DS 43 på Yatchworld. Det viste seg å ligge noen ute, men det var bare snakk om 4-5 stykker og de lå ikke i Kroatia! Plan is nothing, planning is everything – så vi bestemte oss fort for at vi måtte jo ikke kjøpe båten i Kroatia 🙂 Kunne andre kjøpe båt i Italia, Hellas eller Tyrkia, så kunne vel vi det også! Dessuten hadde Tom Harald anbefalt oss å ikke kjøpe båt i Kroatia, da dette var veldig tungrodd sammenlignet med Hellas. Første tur ble til Italia. Fattern og jeg ringte et par meglere, pakka baggen og hoppa på en 24 timers tur til Roma 30.-31. august. Vi så på to båter, den ene var innenfor prissegmentet vårt, men med veldig mangelfullt vedlikehold, den andre var velholdt, men alt for dyr. Etter 24 timer var vi tilbake i Oslo, veldig usikre på om vi skulle legge inn et bud på den billigste. Det endte med at vi la inn et ganske lavt bud, hvor vi tok høyde for en god del vedlikehold. Selgeren sa først nei, men etter ca en uke fikk vi telefon fra megleren om at han var på gli. Fortsatt ganske usikre på båten, var vi ikke helt sikre på om dette var bra eller dårlig. Det var samtidig to båter i Tyrkia som virket interessante, og vi holdt på å sjekke ut billetter for å dra ned å se på disse.

Midt oppi denne usikkerheten, var det plutselig en båt vi hadde sett på tidligere som falt voldsomt i pris. Båten lå i Hellas, og den virket veldig bra! Det var en 2003 modell, den hadde den største motoren båten leveres med, seilene var nye, alt virket godt vedlikeholdt, og ikke minst hadde den som nevnt falt voldsomt i pris! Planen ble endret igjen, vi tok kontakt med megleren – og turen til Tyrkia ble utsatt.

Uten å vite det hadde vi nettopp startet forhandlingene rundt båten som skulle bli vår S/Y Spinnvill!

Hvordan dette gikk til kan dere lese om i neste del av denne mini-serien, så følg med! 😉

 


Én tanke om “Historien om båtkjøp i Middelhavet, Del 2 – Valg av båttype

Det er stengt for kommentarer.