PLAN IS NOTHING, PLANING IS EVERYTHING 6


Ny plan, nye muligheter

Når man er ute og seiler er det et uttrykk som florerer om bord i de fleste båter vi har møtt når det er snakk om hva planen deres er for den videre seilasen «…den er skrevet i sand». Spinnvill er intet unntak her. Hadde du spurt oss hvor vi skulle være i april 2015 når vi la ut fra Norge sommeren 2014, så hadde vi svart Nuku Hiva eller Fatu Hiva i Stillehavet i kor. Nå er det april 2015, og Spinnvill ligger og dupper utenfor Princess Margareths beach i Admirality bay på Bequia i Saint Vincent og Grenadinene – altså i Karibien. Planen er HELT endret, og den nye planen er nå å seile sydover til Grenada før vi setter kursen mot de Nederlandske Antillene (ABC-øyene). Her blir Spinnvill satt på land på Curacao under orkansesongen fra 1. juni til midten av oktober. Under denne perioden pakker vi skipssekken og hiver oss på et fly hjem til Norge en tur (08. juni til 17. august) for en god sommer hjemme. Etter det blir det trolig en måneds kjøretur rundt i sørstatene i USA, og så kanskje en liten måned på backpacking i Sør-Amerika før vi tar turen tilbake til Spinnvill i midten av oktober. Fra Curacao har vi så tenkt å sette baugen mot Colombia, så San Blas øyene i Panama, øyene utenfor Honduras, inn i Rio Dolche i Guatemala, opp kysten av Belize, kanskje en tur til Mexico og så en måned på Cuba før vi tar turen gjennom Bahamas. Da har vi kommet til starten av mai 2016, og det er på tide å sette snuta mot nord. Vi tenker å ta turen innom Bermuda før vi i midten av mai seiler over Atlanteren til Azorene. Videre går seilasen fra Azorene til Irland, Skottland og så hjem til Fedrelandet. Planlagt ankomst første uke i juli 2016.

Rute 2014 2015

Rød rute er planen neste sesong

 

Rute 2014 2015 Mellomamerika

Rød rute er planen i det Karibiskehav for neste sesong

 

 

Hvorfor ble alt endret i forhold til den opprinnelige planen?

Panama-kanalen og Stillehavet ble lagt på hylla av flere grunner for denne turen. De tyngste grunnene er:

 • Vi gjerne vil ha Spinnvill hjem og ikke selge den i Australia som var planen etter to år med Stillehavet som siste etappe.
 • Det er mye som tyder på at 2015-2016 skal bli El Ninõ-år. Da kan fort de faste vindsystemene i Stillehavet bli snudd 180 grader rundt. Det vil si at man plutselig må seile tusenvis av mil i motvind, noe som frister lite. Sist gang dette skjedde var for ca 17 år siden, og normal frekvens for El Ninõ er ca hvert 7. år.
 • Det har vært veldig hyggelig med mye besøk om bord det året vi har vært ute og seilt, og drar man ut i Stillehavet blir det fort for dyrt og for langt for de fleste å komme på besøk. Derfor håper vi på at den nye ruta vil gi flere som har lyst, mulighet til å komme og bli med oss å lage eventyret sammen.
 • Vi har trivdes veldig godt her i Karibien i år, og alle vi snakker med som har tatt en lignende rute som det vi nå planlegger å ta anbefaler det på det varmeste.
 • Det gir oss muligheten til å komme hjem en tur i sommer, samt å får reist rundt i USA og Sør-Amerika. USA har vi reist i før, og elsket det, og Sør-Amerika har vi alltid hatt lyst til å få en smakebit på.
 • Vi har truffet en Norsk båt fra Bergen, Nomad (LINK) som har lyst til å ta samme rute som vi nå har tenkt. Om bord er Kristian og Nina. Det var full klaff fra første gang vi treftes på Antigua, og det fristet veldig å ha gode venner å seile sammen med hele neste sesong. Snorre gikk befalskolen sammen med Kristian i 2002/2003, så vi kjenner hverandre fra «gamledager», og Nina er ei topp jente.
 • Det blir litt mindre seiling, og litt mer tid i land ved dette alternativet.
 • Vi holder oss hele tiden i områder med mer sivilisasjon/infrastruktur dersom det skulle skje noe. Altså er det lettere å få hjelp dersom man skulle trenge det.

 

Skippern må innrømme at det var en tung kamel å svelge å velge bort Stillehavet. Men nå som den nye planen har vokst på oss, og vi har begynt å se litt på hva den har å tilby, er det bare god stemning. Vi gleder oss begge to masse til å oppleve Mellom-Amerika fra sjøsiden, og ikke minst er vi veldig fornøyd med at det nå ser ut som vi skal klare å få med oss skuta hjem til Norge! HURRA!

 

Dersom eventyreren i deg blir vekket av å se våre reisemål i 2015/2016 er det bare å ta kontakt J Iløpet av året som har gått har vi vært så heldige å hatt besøk av 22 supre matroser om bord på Spinnvill, noen har til og med kommet opp til 3 ganger, og folk har vært med i alt fra en til syv uker i strekk. Det vil si at det kan være lurt å si fra så for som mulig dersom du har lyst til å komme på besøk for å ha best mulig ods får å få plass om bord akkurat der du kunne tenke deg å være med J Vi håper å se mange av dere vi savner der hjemme fra ombord neste sesong også! Les mer om det å være om bord under «Bli med» siden vår. Send oss en mail, eller ta kontakt på Facebook om du er lysten!

Heldigvis har jo mottoet for turen hele tiden vært «Plan is nothing, Planing is everything», noe som ikke kunne vært mer sant! Mottoet gjelder selfølgelig fortsatt, så plutselig kan det hende planen blir endret igjen – time vil vise 🙂

 

Travel, explore, discover – sail.

Tekst og kart: Skippern.


6 tanker om “PLAN IS NOTHING, PLANING IS EVERYTHING

 • Chris

  Veldig kult! Skjønner at planendringer kan være hardt å svelge, men jeg synes dere er veldig flinke til å ta de viktige valgene når de må tas! Og ikke minst gjøre gode valg 🙂 Dette gir nok en turmulighet innen rekkevidde for oss! hehe.. Mellom-Amerika frister!

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Takk, takk Chris! Stillehavet er jo sikkert helt vidunderlig og ikke mulig å sammenligne med Karibien, men jammen kan de flotte steder her også. Igår var vi på en øde øy for oss selv, Petit Tabac, det var ikke så halvveis kan du si. Faktisk er det den øya som Jack Sparrow og Elisabeth blir satt i land på av sjørøverne i Pirates of the Caribbean 1.

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Thank you so much Antonis! Travelling in the Caribbean is not too bad:) We’re looking forward to see the south-west part next year. Hope everything is well with you two:)

Det er stengt for kommentarer.