«I want to be a part of it» 6


New York (04.-08.06.15)

Det er mulig man kan få større kultursjokk, kanskje om vi hadde tilbrakt det siste århundret i indre Mongolia. Men ska sei vi kryssa grensa kulturforskjeller-kultursjokk etter 6 måneder i Karibien da vi ankom La Guardia flyplass i kapitalismens glassbelagte høyborg. Foran hvert eneste sete, på hver eneste kafe, på hver eneste restaurant, sto det en iPad til tidsfordriv for stedets gjester. For å opprettholde god folkeskikk og slik sikre at ingen snakker med mat eller drikke i munnen. WTF***?! Har vi vært så lenge borte? Når ble verden transformert til en futuristisk film? Kuldesjokk fikk vi også. Når differansen er høyere enn temperaturen i løpet av en «tropenatt» i Norge, skjønner man hvorfor. Brrr.

De store må-se-severdighetene i NYC hadde vi sett før, men man kan ikke la vær å stikke en svipptur innom Times Square. Med sine skyskrapere dekket av enorme TV-skjermer der reklamer i millionklassen ruller døgnet rundt og yellow cabs suser langs Broadway er det New Yorks pulserende midtpunkt. Dessuten ligger New Yorks desidert beste cupcake-butikk et par kvartaler unna på Broadway 1675, Crumbs Bake Shop. Etter 6 års adskillelse var endelig Første-offiser og disse saftige, søte fristelsene gjenforent. Mmmm. Selv Skipper’n måtte innrømme at dette var de beste cupcakes han noen gang hadde smakt. Forrige gang, i 2009, var Ground zero under konstruksjon og gjenoppbygging, noen dager tidligere hadde det nye One World Trade Center åpnet. Svimlende å se bygget som forsvant opp i himmelen. Kraftfullt å lese de inngraverte navnene på de avdøde i bronsen som kantet de to fotavtrykkene av tvillingtårnene. Nå omgjort til enorme vannsluk til minne om USA’s store tap denne skjebnesvangre dagen i 2001. Sterkt.

 

 

Som den Sex og Singelliv-fan jeg er, har jeg sett 6 sesonger der gatene i Greenwich village er hyppig filmet. Å tusle rundt i de mange gatene på kryss og tvers i dette levende filmsettet gir en lykkefølelse og et sterkt ønske om å være en del av det. Å stoppe innom små nisjebutikkene å kikke på innovative og kunstneriske bruksgjenstander. Å kjenne duften fra de trendy kafeene og spisestedene der mennesker prater over et koselig måltid. Å høre jazztoner fra en saxofon i takt med bassen og trompeten som siver ut fra de åpne dørene på en fortausbar. Det er New York. Lillesøster, East Village, er heller ikke så verst og vel verdt et besøk med sine små grønnsakshager hist og pist og koselige kafeer og restauranter. Bydelen Chelsea er sofistikert og trendy. En nedlagt, elevert jernbane henger to-etasjer over NYC’s gater og er omgjort til High Line park. Med et lavtflygende fugleperspektiv så vi hva som rørte seg på gatene nedenfor. Sammen med andre turister og fastboende vandret vi parkens fulle lengde langs kreative parkløsninger, frodig beplantning og kunstneriske påfunn. Definitivt et må-se. For en matentusiast som meg selv er man kommet til paradis idet man tråkker innafor dørene til Chelsea market. De har ALT. I ALLE varianter. I ALLE smaker. Skulle gjerne brent av noen dager, kvelder og tusenlapper der. Mathallen i Oslo er et blåbær i denne tua. En perfekt lørdag. Også i New York, da.

 

 

Vi har blitt veldig glad i konseptet AirBnB, og hadde leid oss inn på et soverom hos Maya og Matthew i Brooklyn. Det er en glimrende mulighet til å få tips og triks til hva som er hipt og kult å gjøre i byen deres og bli kjent med nye folk. Supre og interesserte folk som vi spiste brunost-frokost med. Tro det eller ei. Plutselig hadde vi også fått rabbarterte billetter til et über-kult show som gikk i byen, fordi Maya jobbet i administrasjonen. Fra 170 til 60 USD. Utrolig. Tusen takk! McKittrick hotell var en fire etasjers leiegård leid av noen rike forretningsfolk, der alle etasjene var omgjort til et bydelskvartal med hotell, butikker og kirkegård fra 1920-tallet. I teaterstykket «Sleep no more», fikk vi ved inngangsdøra utdelt et spillekort med ruter fem eller hjerter fire og en ansiktsmaske. Typ: Phantom of the Opera. Basert på kortet splittet de publikum i to grupper, slik at ingen gikk sammen med noen de kjente. I handlingen som var basert på Shakespears Macbeth fulgte vi skuespillerne fra rom til rom i forbundstidens mystikk. Et drap i gaten. En kjærlighetsaffære hos skredderen. En forgiftning av piccoloen i hotell-lobbyen. For å sy sammen historien måtte vi selv velge hvilken skuespiller vi ville følge til neste rom. Der kunne vi lese restene av en istykkerrevet lapp, se neste scene utspille seg eller dukke opp i et tomt rom da skuespilleren hadde forduftet på veien. 3 timer med dramatikk, kreativitet og sensualitet. Bursdagsgave fra Skipper’n til Førsteoffiser. Anbefales på det sterkeste.

Lista over anbefalinger I New York er lang, og Brooklyn føyer seg inn i rekka. Rolig, trygt, pent og hipt. Trendy og gode spisesteder fra alle verdenshjørner. Skulle du kjede deg i NYC, noe som ikke lar seg gjøre i en by som aldri sover, sett deg på subwayen og se hva som rører seg. Kanskje er du heldig å få et glimt av «subway poetry in process» fra to blodseriøse, unge diktere. «In a subway car with chocolate iced ceilings, scratching along the tracks». Frank Sinatra hadde så rett, så rett. Jeg vil være en del av det, New York, New York. Jeg får ikke nok.

 

 

Over og ut.

Tekst og fototek: Ingunn

Foto: Snorre


6 tanker om “«I want to be a part of it»

 • Bjorn Helge Klüver

  Hei begge to. Jo da NY er ok, men peronlig mener jeg at havet er så uendelig mer innholdsrikt på inntrykk. Og så er det jo litt bedre plass der da og mye sikrere!! God tur videre. Helge

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Ja, du stortrives på havet, Helge, men vet også at du har fått mer og mer sansen for Uniten:) Jeg personlig kan ikke sette slike ting opp mot hverandre, de er så utrolig bra begge deler, men skulle jeg velge en atlanterhavskryssing eller NY, hadde jeg nok tatt NY:) Er valget mellom Karibiske øyer eller NY er må det nok bli karibiske øyer… Det avhenger av hvor lang periode og hvor mange penger man har til rådighet selvfølgelig!

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Takk, takk! Hvis dere ikke har vært der, DRA DIT!! Om dere ikke leste det mellom linjene, JEG ELSKER DET!

 • ChrisR

  Får ikke mindre lyst til å reise tilbake hit etter å ha lest innlegget!! Mye bra tips og utrolig kult med live teater! Det må prøves en gang 🙂

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Nei ikke sant! NYC er til for å oppleves gang på gang, #fårikkenok! Uheldigvis blir det nok en stund til neste gang, men jeg skal definitivt tilbake.

Det er stengt for kommentarer.