Historien om båtkjøp i Middelhavet, Del 1 1


Hvorfor kjøpe båt i Middelhavet? Hvordan kjøpe båt i Middelhavet? Katta i sekken? ……

Jeg har fått massevis av spørsmål om dette rundt båtkjøp i Middelhavet, og ikke minst måtte jeg bruke massevis av tid for å finne ut av dette selv når jeg satte i gang prosessen. Derfor tenkte jeg å lage en liten mini-serie her på bloggen, hvor jeg prøver å svare på en del spørsmål rundt dette. Forhåpentligvis vil det kunne være til hjelp for andre som har lyst til å prøve lykken nede i varmere strøk! Skulle det være noe du lurer på rundt dette, er det bare å ta kontakt med meg på e-post, snorre@sy-spinnvill.com

Starten

Det hele startet med noen raske Google-søk på brukte båter tilbake i ca 2007. Tanken var da å kjøpe båt her hjemme i Norge, og søkene gikk stort sett på Finn.no. Jeg hadde hørt om folk som kjøpte båt nede i Middelhavet, men visste ikke noe om hvordan en går frem for å gjøre det – eller hvor man finner båtene. Men så en dag kom plutselig en side som heter Sunsailbrokerage.com opp i søkefeltet. Sunsail er et av de største charter-firmaene i verden, så her lå det masser av båter spredt ut over vår ganske klode! Jeg var storfornøyd, og fant båt etter båt som passet mine spesifikasjoner. I 2007 var planen å dra ca i 2011, så det var fortsatt god tid til å se på båter, men det ble fort helt klart for meg at det var i Middelhavet båten skulle finnes! Prisen var jo fort rundt halvparten av det den var i Norge! Vil med engang videreformidle en liten advarsel jeg fikk sommeren 2013 vedrørende Sunsail. I følge en svært erfaren nordmann, som selv eier flere charterbåter nede i Middelhavet, anbefales det å være svært forsiktig med å kjøpe båter fra Sunsail da dette firma ikke tar vedlikehold seriøst nok. Sjekk derfor ekstra nøye hvis du velger å kjøpe fra disse. I ca 2009 fant vi yachtworld.com, noe som virkelig åpnet øynene for potensialet som fantes nede i Middelhavet! Denne siden samler så å si alle meglerne som finnes, og databasen over båter som er til salgs er helt enorm! Grunnlaget for å finne en båt var der, men hvordan finne Båten i denne jungelen av båter?!

Steget fra båt-drømming til båtkikking

Det er utrolig fort gjort å bli sittende fast i båtdrøm-tilværelsen, hvor man sitter å titter på hundrevis av båter, men aldri tar steget videre. Vi hadde to utsettelser av avreisedatoen pga jobb og utdannelse, og jeg må innrømme at det føltes litt som om det hele skulle bli med båtdrømmen en liten stund. Steget videre for vår del, var høstferien 2012. Da dro Ingunn og jeg ned til Kroatia en uke, med hovedfokus på å se på båter, og sekundærfokus på å oppleve Kroatia. Nettopp det å sette disse klare rammene rundt ferien, sånn at begge to var forberedt på å bruke mye tid på å se på båter, var veldig nyttig. Vi leide bil i Zadar, kjørte ned til Baska Voda på Makarska Riveraen og tilbake.

Båt-titting i høstferien 2012

Båt-titting i høstferien 2012

Før vi dro ned hadde jeg gått inn på Yatchworld og kontaktet flere meglere for å avtale visning av ulike båter. Stort sett ringte jeg dem 4-5 dager før vi dro og avtalte visninger. Dette fungerte veldig bra. Det var særlig en megler som pekte seg ut, Almissani. Han virket både veldig hyggelig på tlf, og viste seg å være det når vi traff han. Senere har jeg også fått svært gode tilbakemeldinger fra folk som har kjøpt båter gjennom ham. Vær oppmerksom på at så å si alle charterbåter kommer inn fra charter på fredags kveld, og går ut igjen lørdag kl 1400. Det gjør at det er utrolig mange flere båter å se på hvis man er der på lørdager! Planlegg en reise slik at en får to lørdager iløpet at en ukes tur (ned på fredag og hjem på søndag). Det gir mye større utbytte! En annen god måte å få sett båter på, er å gå utenom meglerne, og bare møte opp i charter-havnene. Det gjorde vi et par ganger, og det fungerte utmerket. Når man ser på båter på denne måten, så er det hovedsaklig to måter å gjøre det på. 1. Man går inn på kontoret til ett av charter-firmaene nede i marinaen, og forklarer at man ser etter båt og lurer på om de har noen de kan vise frem. Dette holdt på å resultere i kjøp av en Bavaria 50 fot 2002 for vår del, da vi fikk en svært god pris, samt at båten var i god stand.

2. Gå rundt i havna og se hvilke båter det er folk i. De aller fleste slipper deg gladelig ombord hvis du bare tør å banke på 🙂 Dette gjør at en får sett mye forskjellige båttyper, og man bygger seg opp et bedre bilde av hva slags båttype og ombord-løsninger ombord man liker.   Iløpet av vår uke i Kroatia rakk vi å se på 11 ulike båter i 5 ulike marinaer. På den måten kom vi uten tvil over fra båt-drøm til båtkikking. Samtidig fikk vi massevis av informasjon om båtkjøp i Kroatia fra meglerne, og vi fikk opprettet flere gode kontakter.

Så skal det jo sies at vi samtidig fikk litt tid til å kose oss med bading, soling og god mat også 😉 Vi rakk til og med innom en nasjonalpark, og fikk noen dager i Baska Voda – en helt fantastisk landsby på Makarska Riveraen.

Det viktigste av alt, drømmen om tur var ett viktig steg nærmere!

I neste avsnitt kommer det mer om valg av båt type ++ 🙂


Én tanke om “Historien om båtkjøp i Middelhavet, Del 1

Det er stengt for kommentarer.