2 reddende engler fra nord og hai på tampen 8


Ibiza-Alicante-Mar Menor-Almeria-Marbella-Gibraltar

 

Med de to reddende englene fra nord, Sissel og Bobby, satte vi kursen mot fastlands Spania og Alicante (les innlegget Brudd). Seilasen var en drøm, rolig, riktig vind tvers, aktenfor tvers og storfangst på kroken! Den herlige, isblå 10-12 kilos doradoen hadde synkronisert klokka si med vår, og bet på blekksprut-agnet ved middagstider. Skippern og doradoen gikk til kamp, en seiglivet rugg denne doradoen, men 1-1,5 time senere var fisken tilberedt og servert. Ferskere fisk får man ikke. 2 middager og totalt 12 gode og mette personer holdt den til. Smaken av grillet dorado sammen med Trines chili-soya-smør var upåklagelig.

I Alicante mønstret 2 nye landkrabber på, Mari Sand og Lars Haugeto. Vi overvar spansk kultur med inntak av tapas og sangria, og møtte på Spanias svar på «Skal vi danse?» på torget inn til gamlebyen. Hete bevegelser i 30 grader +. Flott og svært havneanlegg i byen med vaskeri, resepsjon og internettilgang. Fullt av barer og restauranter på moloen, og rett på utsiden metervis med lang sandstrand. Gamlebyen huser flere koselige restauranter og ellers får man alt man skulle trenge i denne storbyen langs solkysten. Snorre og Bobby jobbet som helter i varmen og monterte det nye vannkjølte ASU kjøleaggregatet til kjøleskapet.

I morgengry la vi ut med jerngenoaen. Blikkstille. Først et lite pit-stop på den lille Kardemomme by-lignende øya, Tabarca. En lang gate med kalkhvite hus, små butikker og kiosker munnet ut i klipper, steinformasjoner og skjær. Kirken hadde sett sine bedre dager. Skippern hadde lest om den naturlige saltvannsinnsjøen Mar Menor. Havet er ringet inn av en 100-200 meter bred flat 1 mils lang sandstripe som er 100 % full av høyhus. Snakk om Miami look! Med baugen mot sør-øst, 1 meters bølger og vind nok til å gi litt ubehag hos de to nyankomne landkrabbene, red Spinnvill oss de 30 nautiske nedover kysten. Inn til Mar Menor går det en trang kanal med hevebro. Det er ikke noe info om når den åpner når du ankommer. På sommerstid er den åpen hver andre time fra kl 0800-2200. I Mar Menor er det varmt. Virkelig varmt. Badevannet holder 31 grader Celsius. Perfekte vindforhold uten bølger. Første gangen vi seilte i nesten 8 knop ved å kruse gjennom vannet uten særlige bevegelser i båten. Aldri har vi heller sett slike mengder maneter, svære moderskip i klynger på 1 meter i diameter på det meste. Tett i tett.

Etter 3 dager i heten smatt vi ut av Menor porten igjen. Da vinden endelig snudde til vår fordel kl 1900 etter Sissels herlige spaghetti Bolognese, la Spinnvill ut med nesa mot Almeria, østlig vind i styrke 10 knop og solnedgang på styrbord side. Natta startet stille og svart. Minimumsfart 2 knop. Langs kysten lyste Cartagena som Mordor i Ringenes Herre. En fiskebåt i det fjerne, på kryssende kurs fra styrbord, deretter fra babord. Med vaktsomt blikk og vikende kurs fulgte vi dens tilsynelatende flakkende bevegelser. Nærmere. Plutselig var den midt imot! NÆRE. Blinkende lommelykt mot seilet reddet skinnet vårt og fikk fiskebåten på annen kurs. Etter nattseilas er det alltid unntakstilstand i cockpit. Med sko, klær, tau, vannflasker, kjekspapir, søppel og kopper med nattens suppe-, te- og kafferester om hverandre i cockpit, var vi sultne, og søvnløse med hår og klær på halv tolv da vi gikk inn i Almerias havn. Ankerdram=Gammel Oppland=SANT. Mari og Lars mønstret av etter en helaften med italiensk pizza, øl, vin og digge, freshe mojitos og en etterlengtet god natts søvn.

Almeria var også varm og med sin årlige gjennomsnittstemperatur på 19 grader (en av Europas absolutt høyeste) trengte vi titt og ofte en dusj på brygga. Fra det likeså varme Albir i nord kom langsveisfarerne Aud Marie Tandberg, Bjørn Eilif og lille Signe på overnattingsbesøk. Helgrillet entrecôte, båtpoteter, bearnaise og tomat- og løksalat i veldig koselig selskap varte ut i kveldstimene.

Almeria er en velstelt, pen og svært ryddig by på Costa del Sol og kan anbefales av oss. I samme selskap finner vi også «underdog’n» Marbella. Skinnet bedrar virkelig denne byen med sitt slitte ytre av høyhus og ustelte grønt områder. I byens indre kjerne finner du en gamleby uten sidestykke med et virvar av trange smug ikledd romantiske, små restauranter med stearinlyslykter, hippe, kule, spanske tapasbuler med vinfat til bord, eksklusive restauranter med høy champagnefaktor og klassisk musikk og ikke minst utallige butikker med shabby chic ting, sko, klær, såper, suvenirer, sjokolade og bikini. Der du ikke skulle tro, finner du et kapell med levende lys og Maria-alter. Vi skulle være 1 natt og ble 4 dager. Go there!

Siste etappe ga oss motvind og motsjø som så ofte før i dette Middelmådige havet. Meldt 10 knop fra vest (seilbart) ble fort til 25-28 kn fra syd øst (rett imot). Uten av vi klarte å forklare hvordan det skjedde, fikk vi 4-5 meter krapp motsjø nesten i det vi gikk fra havn, og det var like ved at vi gjorde helomvending. Sjøen la seg, og til gullmedalje for vår strabasiøse Middelhavsseilas steg klippen i Gibraltar og Afrika ut av disen. Og jammen så vi ikke en hai på tampen av Middelhavet. Som oss kjempet den imot sjøen og bølgene, og vi hadde den svømmende ca 3 meter ut fra Spinnvillen. Vi er klare for Atlanterhavet, passat og stabile værsystemer.

Tekst Ingunn, Foto og fototekst Snorre


8 tanker om “2 reddende engler fra nord og hai på tampen

 • Gunnar

  Mange fine bilder, men når man klikker på dem kommer det opp 2 bilder oppå hverandre. Er det nettleseren min det er noe galt med, eller er det andre som har samme problemet?

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Takk, takk! Bildene fungerer dårlig i opera nettleser, men bruker du chrome eller explorer fungerer det fint:)

 • Sissel Føreland

  Tusen takk for et flott, aktivt og koselig opphold ombord i Spinnvill. Alltid glade for å være sammen med dere igjen. Oppholdet ombord bød på spennende opplevelser og flotte seilaser langs Spanias Middelhavskyst. Koselig å bli kjent med Mari og Lars ,som også ble gode rorvakter underveis. Signe på 9 mndr bergtok oss alle da hun kom ombord med mor og far. Aud Marie og Bjørn Eilef viste at barn ombord er ingen hindring. God tur videre. Klem fra mamsen

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Veldig, veldig koselig å ha dere om bord også Sissel:) Det er alltid positivt og hyggelig med høy arbeidseffektivitet og hygge. Idag har vi hatt besøk av og svømt sammen med en skilpadde som holder til rundt båten vår!! Utrolig moro:) Klem til dere

 • Live H. lilienberg

  Hei,å herlig å lese om alt dere opplever ,skjønner dere er på rett sted. Godt å høre at overfarten gikk bra tross høye bølger i starten .God tur videre klemmer fra tante Live ;0))

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Hei Live! Veldig koselig å høre fra deg:) Overfartene hittil har gått fint. Nå har vi vært på Gran Canaria i 14 dager med en del båtjobbing og mye hjelp fra Sissel og Bobby som dro på onsdag. Ombord i Spinnvill skjer det stadig vekk nye ting:) Stor klem til deg

 • Hanne

  Så fantastisk spennende lesning! Det kiler i magen min, lever meg helt inn:-) Dere er utrolig tøffe! Tenker masse på deg Ingunn❤️

  • Ingunn Narverud Innleggsforfatter

   Det er så utrolig koselig å høre fra dere hjemme som leser bloggen! Moro å tenke på og høre at det er noen som gjør det:) Nå ligger vi på Gran Canaria og drar forhåpentligvis videre til Gomera eller Tenerife grytidlig imorgen etter at vi mest sannsynlig har fått nye seil levert fra Hongkong idag. Tenker masse på deg også Hanne og lurer på hvordan livet hjemme går <3

Det er stengt for kommentarer.